La gran enciclopèdia de la música del país també ha superat els 2.000 grups i els 350 blogs
Viasona, la gran enciclopèdia de la música en català del grup Catmèdia, ja ha superat els 2.000 grups, els 4.000 àlbums i les 30.000 cançons en català indexades, quan encara no fa mig any que va entrar en funcionament. Les aportacions de particulars, artistes, grups i discogràfiques, així com una feina constant de recerca i documentació sobre tota aquella música, de tots els gèneres, que sigui en llengua catalana, expliquen que s'hagi arribat a aquestes xifres. Com a complement informatiu, aquesta 'viquipèdia' de la música en català incorpora la Sonosfera, una anella de més de 350 blogs referits a la temàtica.
El web també presenta una aplicació que permet als usuaris comprar els discos a iTunes i escoltar a través d'Spotify les cançons que formen part del catàleg d'aquestes dues plataformes, contribuint així a la promoció i comercialització de la música catalana.
Viasona és una iniciativa del grup Catmèdia i es va posar en marxa el 8 de setembre del 2010 després d'un any de treball de recerca i documentació. Una iniciativa inèdita a la xarxa catalana que té com a objectiu indexar tot el patrimoni musical llegat pels artistes i grups que han editat en català des del 1961 fins l'actualitat. El català com a vuitena llengua del món a internet no disposava d'un potent exhibidor de la seva producció musical. Viasona vol dotar a la música nacional d'una plataforma d'informació i difusió a la xarxa, similar a la que tenen la llengua anglesa amb Allmusic (www.allmusic.com) o la francesa amb RFI Musique.
Viasona mostra la música en català en tota la seva riquesa d'accents i estils. Sense cap limitació, ni prejudici. Rock, pop, cançó d'autor, jazz, folk, rumba, sardana, hip-hop, electrònica... Artistes dels Països Catalans, i també de forasters que han cantat en català. La base de dades no exclou ningú i conté des dels artistes més populars i amb una producció més àmplia, fins als més desconeguts que només han editat una sola maqueta.
El 50% de material, inèdit
La tasca de documentació és intensa. Al voltant del 50% és material absolutament inèdit a la xarxa. S'han recuperat centenars d'artistes, discos i cançons oblidades, i a més també s'està al dia incorporant els nous treballs que s'estan editant.
El motor de cerca permet als usuaris extreure tota mena de dades: Tota la producció d'un artista, el catàleg complet d'una discogràfica, els discos i cançons d'un any concret, i fins i tot, descobrir les cançons que parlen d'una ciutat, un mes de l'any, un nom propi concret...