Ni els virus entren pel mail ni els ordinadors infectats mostren símptomes

Un estudi desmenteix els tòpics més estesos sobre la propagació dels programes informàtics maliciosos.
El 93% dels internautes espanyols creuen que si el seu ordinador estigués infectat per un virus se n'adonarien, perquè se'ls obririen finestres indesitjades, funcionaria més lentament o simplement es bloquejaria. Però estan equivocats: ja fa temps que els virus informàtics han deixat de ser una via per visualitzar les habilitats dels programadors per convertir-se en una arma que ha de ser invisible a l'usuari i ha de permetre aconseguir les seves dades personals o aconseguir accedir remotament a l'aparell.
Aquest és el primer dels cinc mites sobre el malware que trenca l'estudi de l'empresa de seguretat informàtica G Data, que conclou també que un 58% dels usuaris de la xarxa a l'Estat s'equivoquen quan pensen que la principal via d'entrada de virus a l'ordinador és el correu electrònic. En realitat, aquesta modalitat de propagació ja ha quedat obsoleta, i s'ha substituït per les xarxes socials i les webs adulterades, que infecten l'ordinador amb una simple visita i que són ara mateix la via més habitual de contagi.
De fet, aquesta és justament una altra de les creences que desmenteix l'estudi: un ordinador es pot contaminar simplement visitant una pàgina web, a diferència del que pensa un 58% dels internautes espanyols. En relació amb aquest tercer punt, el quart fa referència a les plataformes d'intercanvis d'arxius, que molts usuaris consideren que són una font molt important de transmissió de virus. I, malgrat que efectivament és fàcil que infectin ordinadors, són menys perilloses que les webs adulterades.
Finalment, l'estudi eximeix també de responsabilitat les pàgines de pornografia, que també tenen molt mala fama entre els usuaris: un 37% les considera més perilloses que les de qualsevol altre tipus de contingut. Tot i així, segons G Data, aquesta preocupació és infundada, ja que els mateixos propietaris de les pàgines s'encarreguen d'evitar que siguin perilloses, justament per assegurar el bon funcionament d'un negoci que mou molts diners.

Font: ara.cat