El nostre expert: Guia per a comprar un smartphone

smartphone-iconoEl telèfon intel·ligent ha triomfat. L’smartphone ha seduït els consumidors, que aprecien la polivalència d’aquests dispositius, que ens faciliten la feina, que ens aporten grans possibilitats d’oci i que amplien la nostra capacitat per comunicar fins a l’infinit: gràcies a internet, a les xarxes socials i a Apps especialitzades, podem debatre i parlar amb els nostres amics o amb persones que comparteixin els nostres interessos a tot el món i, tot això, sense necessitat d’estar davant de l’ordinador.
Com triar smartphone? Com en qualsevol producte, sigui tecnològic o no, hem de tenir clar el nostre pressupost, i tenir molt present que un smartphone més car no ha de satisfer millor les nostres necessitats. Podria ser que acabéssim comprant un mòbil amb moltes característiques a les quals mai n’acabarem donant ús.
Una decisió fonamental és el sistema operatiu, el programari que regeix el funcionament del terminal i sobre el qual correran les aplicacions, les famoses Apps. Els sistemes operatius més utilitzats a Espanya són, per aquest ordre, Android, iOS ( exclusiu dels terminals iPhone d’ Apple ) i Windows Mobile. Si ja sabem que farem servir sovint alguna App, és bàsic que esbrinem amb quins sistemes operatius funciona aquesta aplicació. Només així no ens endurem més tard una decepció. També hem de saber quina versió del sistema operatiu té el dispositiu que volem, no es doni el cas que sigui massa antiga. Podem dir que el líder de mercat és Android gràcies a la seva flexibilitat, al seu gran catàleg de Apps i al fet que bona part de les seves aplicacions són gratuïtes.
Com en qualsevol altre producte mòbil, la mida i el pes són fonamentals. La mida ens condiciona molt: si anem a navegar molt per internet, una pantalla més gran ens facilitarà aquesta navegació. I com passa amb qualsevol producte amb pantalla, haurem de fixar-nos en la resolució, mesurada en píxels, i en la densitat de punts per polzada (ppp). Com més resolució i punts per polzada , la pantalla ofereix una major nitidesa sense que l’ull humà sigui capaç de distingir els píxels . Tot i això, convé tenir en consideració que una pantalla més lluminosa i nítida també comporta més consum de bateria.
No oblidem que els smartphones podrien ser considerats, fins a cert punt, com a ordinadors en miniatura, així que, com passa amb els sobretaula o portàtils, haurem de tenir en compte la memòria i el processador de l’aparell. Com millors siguin aquests atributs, més veloç i més suau serà el dispositiu durant el seu funcionament. Una major velocitat del processador permet executar aplicacions més sofisticades i veure vídeos en alta definició i videojocs sense sobresalts ni interrupcions molestes. Es recomana que el processador sigui multinucli (2 o 4 nuclis ) i que, a més, compti amb una gran memòria RAM per poder executar aplicacions en segon pla. La majoria dels terminals de gamma mitjana- alta disposen d’ una memòria RAM d’entre 1 i 2 gigabytes , mentre que els de gamma baixa proporcionen entre 500 megabytes i un gigabyte de RAM.
I no ens oblidem de la bateria. Per assenyalar la durada estimada de la bateria , és habitual que en la documentació tècnica ens ofereixin les dades de temps en espera o en conversa. Però pensem que un mòbil intel·ligent consumeix molt més que un mòbil convencional, perquè al primer se li dóna molt més ús. Accedim a internet, utilitzem Apps, juguem a videojocs… Un ús més o menys continuat al llarg del dia esgotaria la bateria d’un smartphone en cosa d’hores .
Ús com a càmera
Per als que li donarem al dispositiu un gran ús com a càmera de fotos o vídeo, és important que parem atenció a les característiques tècniques de la càmera en aquest àmbit. Si només volem gravar en 1080 píxels d’alçada per reproduir amb la màxima qualitat en la nostra tele FullHD, doncs haurem d’adquirir un smartphone de la més alta gamma. Els megapíxels de resolució són importants (a partir de cinc megapíxels les imatges tenen una qualitat acceptable per a impressió) , però no són el paràmetre clau. Una càmera de fotos amb una gran quantitat de megapíxels, però amb un pobre rang dinàmic o poca obertura de diafragma, ens proporcionarà fotografies pobres. Si no li donem tanta importància a aquest aspecte , la majoria dels terminals ofereixen resultats més que satisfactoris.
Un fanàtic de les fotos i dels enregistraments no només exigirà qualitat a aquest aspecte del mòbil, sinó que desitjarà un emmagatzematge suficient. Si som dels qu quan portem el mòbil a sobre enregistrem o fotografiem qualsevol cosa, i tenim un emmagatzematge reduït, de seguida arribarem al límit de la capacitat. Haurem de preocupar-nos d’anar buidant el contingut audiovisual del dispositiu en el nostre ordinador sobretaula o portàtil de manera regular. En canvi , si la capacitat és tan elevada com 64 gigabytes , trigarem molt a arribar a omplir el telèfon intel·ligent amb fotos i vídeos.
També és bo dedicar una mica d’atenció al capítol dels accessoris: hauríem de consultar la llista d’accessoris disponibles per al nostre futur mòbil , tant del fabricant com de tercers (fundes, carregadors, altaveus, mans lliures … ).
Amb tota aquesta informació , i amb l’assessorament de la teva botiga BEEP , estem convençuts que trobaràs el telèfon intel· igent que més s’ajusta a les teves necessitats .
Departament de Producte de BEEP
Trobaràs smartphones a la botiga online de BEEP
 http://cat.beep.es/catalogo/electronica__0-13#.UoH_f22oRsA