El nostre expert: Renovat interès pels reproductors d’MP3 i MP4

Amb el canvi de segle, van arribar a les nostres vides els reproductors d’. Es tractava d’una categoria que s’anava a consagrar de forma definitiva amb el llançament el 2001 de l’iPod d’Apple. Però amb l’arribada dels smartphones, els reproductors de butxaca de música i de vídeo digital van perdre protagonisme. I és que, qui desitjava portar dos dispositius, quan amb un ja n’hi havia prou? El raonament era (i és) totalment correcte, encara que en els últims temps els reproductors d’MP3 (arxius de música) i d’ (arxius de música i multimèdia) han recuperat l’interès de molts consumidors.

Són diversos els motius que expliquen aquesta tendència. I la majoria d’aquests arguments tenen a veure amb la percepció d’aquests reproductors com uns dispositius útils i extremadament pràctics. Així, si molts prefereixen portar només un aparell (l’smartphone compleix en aquest cas la funció de reproductor de música), molts usuaris consideren que és molt més còmode portar a sobre dos dispositius: l’smartphone per trucar, enviar missatges de text, gestionar el correu electrònic, navegar, utilitzar Apps i el reproductor de MP3 o MP4, per reproduir música i vídeo.

Hi ha contextos en què el reproductor és, sens dubte, l’aparell ideal: per exemple, podríem dir que és desaconsellable sortir a córrer amb una phablet (dispositiu a mig camí de lsmartphone i la tablet) a la mà o fer exercici al gimnàs amb un smartphone d’última generació a la butxaca. Quan realitzem activitat física, el que apreciem és escoltar música amb un dispositiu resistent (alguns són submergibles en l’aigua), de mida petita i lleugera, unes qualitats que posseeixen els MP3 i MP4. Però no només són qualitats apreciades en fer exercici, perquè si no som dels que tenim l’smartphone a la mà en tot moment, ens pot resultar més satisfactori escoltar música amb un dispositiu d’MP3, que té dimensions i un pes menors.Però l’argument potser més poderós per portar amb nosaltres un reproductor de MP3 o MP4 és que ens permetrà gaudir més i millor del nostre smartphone: si deixem d’escoltar música amb el nostre telèfon intel·ligent, recuperarem capacitat d’emmagatzematge (el que ocupaven les cançons o els vídeos) i guanyarem una major autonomia de la bateria. Avui en dia, la vida de la bateria d’un smartphone tot just dura unes hores. Per descomptat, si utilitzem el mòbil com a reproductor digital, la durada serà encara menor. Amb els reproductors digitals especialitzats, tot l’espai d’emmagatzematge el dedicarem a música i gaudirem d’una dilatada vida de la bateria: podrem reproduir cançons durant un període que oscil·la entre les 40 i les 120 hores.Amb els reproductors digitals també anem a gaudir d’una experiència d’ús sense interrupcions. Si escoltem música amb l’smartphone, el més segur és que ens despistarem amb molts altres estímuls, com les trucades (que probablement haguem d’atendre igualment), les notificacions de tota mena, els missatges de text

Un altre argument a favor dels reproductors MP3 i MP4 té a veure amb la qualitat del so. En general, sol ser més gran que la que obtenim amb un smartphone. I una altra raó de pes que no podem oblidar, és que aquests dispositius estan disponibles a preus molt assequibles, el que empeny a cada vegada més consumidors a deixar d’escoltar música amb l’smartphone, per passar a fer-ho amb un reproductor especialitzat.

Ja tens reproductor de MP3 o MP4?

Albert Lorán Product manager a BEEP